Oprichting NV Thor
21 december 2020

LRM, stad Genk en KU Leuven investeren 40 miljoen euro in NV Thor Park

 

GENK - Op Thor Park in Genk vindt een unieke kruisbestuiving plaats tussen technologisch onderzoek, talentontwikkeling en industriële bedrijvigheid. De site huisvest namelijk start-up hub IncubaThor, onderzoeksinstelling EnergyVille, opleidingscentrum T2-campus en het gerenoveerde hoofdgebouw Thor Central. LRM, Stad Genk en KU Leuven voegen nu NV Thor toe aan dat lijstje. Joris Merckx, de nieuwe algemeen directeur van deze onderneming, zal van de campus een magneet maken voor innovatieve energiebedrijven met belangrijke focus op de energie- en slimme maaksector. 

 

De inspanningen tot op vandaag hebben er toe geleid dat zowel de belangrijkste Vlaamse kennispartners, als de belangrijkste opleidingspartners binnen technologische innovatie en industrie reeds actief zijn op Thor Park. Er is natuurlijk IncubaThor, waar jonge bedrijven die focussen op Smart Energy, Innovation en Technology, begeleid worden. Bij de gerenommeerde onderzoeksinstelling EnergyVille bundelen onderzoekers van KU Leuven, VITO, imec en Uhasselt de krachten. Op de T2-campus worden meer dan 300 opleidingen in techniek en technologie aangeboden. Het imposante hoofdgebouw Thor Central tenslotte, werd getransformeerd naar een succesvol business- en activiteitencentrum. Thor Park is bovendien de allereerste regelluwe zone van Vlaanderen en biedt zo uitgelezen kansen voor bedrijven en onderzoekers.

Tegen eind 2022 zal ook het aangekondigde slimme maakgebouw klaar zijn. Dit project van stad Genk, LRM, POM-Limburg, KU Leuven, Flanders Make en SIRRIS zal naast kantoor- en productieruimten voor maakbedrijven, onder meer ook labo’s aanbieden waar processen voor digitalisering en robotisering uitgewerkt en uitgetest worden. 

 

NV Thor
Met de belangrijkste fundamenten en bouwstenen op hun plaats, beslisten de projectpartners LRM, stad Genk en KU Leuven om een versnelling hoger te schakelen in de uitbouw van het Thor Park. De nieuwe ontwikkelingsvennootschap NV Thor wordt boven de doopvont gehouden, als overkoepelende vennootschap voor de algemene ontwikkeling van de site. Zij zal twee dochterondernemingen hebben: NV IncubaThor en NV Mothor. Vanuit deze structuur zal nauw samengewerkt worden met de andere projecten en vennootschappen op de site: SON  Energyville, NV T2 Campus en NV Meet (Thor Central).

Tom Vanham, algemeen directeur LRM, wordt eveneens voorzitter van nieuwe NV Thor: “Het is de bedoeling om het Genkse Thor Park naar een volgend ontwikkelingsstadium te brengen. Deze voormalige mijnsite heeft al een indrukwekkende transformatie dankzij alle partners die actief zijn op de site. De bestaande projecten op de site werden in hoofdzaak gerealiseerd door publieke partners. Het heeft een unieke mix van kennispartners, onderzoekers en opleidingspartners opgeleverd, die we als hefboom willen inzetten om meer private bedrijven naar de site te brengen. Vooral bedrijven in de maakindustrie en energiesector zullen zich hier thuis voelen.“ 

Wim Dries, burgemeester van stad Genk: “Het Genkse stadsbestuur kocht de site van de voormalige mijn van Waterschei in 2017 van LRM met de duidelijke intentie er een hoogwaardig technologiepark van te maken. Daarmee legden we stevige fundamenten voor de verdere uitbouw van een mooie toekomst voor het Thor Park. Ondertussen verzamelden we de nodige partners om samen met ons deze mooie site verder te ontwikkelen. De tijd is nu rijp om een doorstart te maken met de herstructurering van de vennootschap.

Koen Debackere en Michael De Blauwe, KU Leuven: “KU Leuven engageert zich sinds 15 jaar enthousiast voor de ontwikkeling van het Thor Park, samen met de stad Genk, met LRM en met onze partners (imec, UHasselt en VITO). Met de speerpunten energie (via EnergyVille) en slimme maakindustrie bouwen we de Genkse Triple Helix actief uit waarbij wetenschap, innovatie en economie elkaar vinden, versterken en versnellen. Op die manier zal Thor Park meespelen in de frontlinie van de grote maatschappelijke en economische transities waar we allen, niet in het minst onze bedrijven, voor staan. Met het aantreden van Joris Merckx en zijn team trekken we voluit de kaart van vernieuwing en verduurzaming van het economisch weefsel in en rond Genk.”

Joris Merckx, algemeen directeur NV Thor: “Ik ben zeer tevreden om mijn schouders te kunnen en mogen zetten achter een maatschappelijk zeer relevant project dat enkele van de meest uitdagende vraagstukken van de 21e eeuw recht in ogen kijkt. Het Thor Park beschikt over een stevig fundament met alle elementen voor een perfecte symbiose van innovatieve technologie en maatschappelijke transitie. Het is mijn ambitie om samen met de partners en het nieuwe team Thor op de landkaart te zetten, ook buiten de landsgrenzen. Daarbij zetten we vooral verder in op de energietransitie, maar ook willen we de maakindustrie weer terughalen naar ons land. Thor zal als sterk merk synoniem worden voor duurzame en innovatieve economische valorisatie.”

De heer Merckx zal bij aanvang samenwerken met een managementteam van drie personen: Gabriële Buglione (Business Development Manager - NV Mothor), Erwin Junius (Project Manager Industry 4.0 - NV Mothor) en Kathleen Sterckx (Manager NV IncubaThor).

 

Wil jij meer info?

   Contacteer ons!