Let's meet Ensatec
30 oktober 2020

Let's meet Ensatec

 

GENK - Tijdens de eerste Coronagolf zag Ensatec het levenslicht en begin juni startten Hans, Davy & Guy op in de Coworkingspace bij IncubaThor. Intussen namen ze hun intrek in een eigen kantoor op het gelijkvloers. Dringend tijd om hen eens aan de tand te voelen over hun ontwikkelingen en te polsen wat deze tweede Coronagolf voor hen in petto heeft. 

 

Ensatec staat voor Energy Saving Technics. Kan je ons iets meer vertellen over die naam en waarvoor het staat?

We zijn vertrokken vanuit een gemeenschappelijk idee: hoe laten we bedrijven inzien dat er een hoop energie bespaard kan worden? Bijvoorbeeld, we kwamen in veel bedrijven terecht waar ze van die enorme lichtkoepels hebben, waardoor veel daglicht naar binnen kan. Ideaal zou je zeggen. Maar waarom branden dan alle lichten nog? In deze bedrijven steken we maar al te graag onze kennis en knowhow om samen met het bedrijf in kwestie – onze klant – te bekijken hoe we de huidige toestand op een totalitaire manier aanpakken, zodanig dat de energiefactuur op het einde van de maand een stuk lager ligt. De eerste Coronagolf heeft ons gemeenschappelijk idee duidelijk gesteld. Alle bedrijven werden op de proef gesteld. Brabantia is een heel mooi voorbeeld: iedereen wil in deze tijden massaal pedaalemmers aanschaffen. Zij gingen dus van een tweeploegen- naar een drieploegensysteem. De optelsom in energie-uren is snel gemaakt. In zo’n vraagstukken denken wij maar al te graag mee. We brengen de bestaande situatie in kaart en we monitoren, zodat we datgene wat we beloven aan onze klant ook kunnen gaan meten en waar maken. Energy Saving Technics dus.

 

Wie zijn de mensen achter dit innovatieve verhaal?

Ensatec werd begin juni 2020 opgericht door Davy, Guy en mezelf (Hans). Drie ervaren personen, met een verschillende achtergrond, maar met één duidelijke, gemeenschappelijke visie: maatschappelijk verantwoord ondernemen. Je hoort het niet vaak, maar bij ons werkt zo’n driehoeksverhouding (lacht). Dat is direct ook onze sterkte, waar we trots op zijn en waarmee we kunnen uitpakken. Ensatec is een jong bedrijf, maar we kunnen terugvallen op een gezonde mix van jong en oud(er), een goede mix van technische, sales en levenservaring. Leuk weetje ook: dit verhaal komt mooi terug in ons logo. De drie ringen verwijzen naar onszelf en onze drievoudige missie: energiezuinig, kwalitatief & innovatief en projectmatig. Met deze aanpak maken we grijze zones (bedrijven met zware energieverbruikers) weer groen.

 

Waarom hebben jullie voor IncubaThor gekozen? 

Een drietal jaar geleden bracht ik (Hans) met een VIG on Tour een bezoek aan Thor Park. We bezochten o.a. Thor Central, EnergyVille en ook IncubaThor. Wat mij direct aansprak was de bedrijvigheid rond energie die hier zo leeft. Bij de opstart van Ensatec was IncubaThor dus top of mind. De ligging op Thor Park, de uitstraling van het gebouw in deze mooie groene omgeving van de mijnsite, de kruisbestuivingen die mogelijk zijn binnen de community, … Alles draait hier rond energie: energie speelt hier, vertrekt hier, kan hier besproken worden.

 

Hoe hebben jullie de opstart bij IncubaThor ervaren?

Ondanks Corona hebben we gemakkelijk contact kunnen leggen met het team van IncubaThor en kregen we een persoonlijke rondleiding voor de verschillende mogelijkheden qua kantoorruimtes en faciliteiten. Het fijne hier zijn de vergaderzalen: je hebt altijd een uitvalsbasis bij de hand als je mensen ontvangt. Je vindt bij IncubaThor daadwerkelijk alles: van kleine tot grote kantoorruimtes. In het begin leek ons een seat in de Coworkingspace ideaal om verder op zoek te gaan naar onze richting, waar we naartoe willen en wat we daarvoor nodig hebben. Dat lukt ons hier aardig en intussen hebben we ons eigen kantoortje.

 

Als bewoner onderdeel uitmaken van onze community, hoe bevalt dat?

Werken bij IncubaThor voelt een beetje als thuiskomen. En ik ben graag thuis hé (lacht)! De dynamiek die hier heerst, de contacten met gelijkgestemden,… dat zijn de mensen waar je eigenlijk dag in dag uit mee samenleeft. We zijn in zo’n fase waarin we volop de bedrijven bij IncubaThor aan het leren kennen zijn. Kathleen speelt daarin een belangrijke schakel. Zij bracht ons op een ongedwongen manier in contact met o.a. Dosafe en Reditech. Ook Team IncubaThor ontvangt ons en onze bezoekers steeds met open armen en staat steeds voor ons klaar. Wij zitten hier goed!

 

Een vliegende start voor Ensatec tijdens de eerste Coronagolf… We zijn nu zo’n beetje aanbeland in een twee golf. Wat heeft die voor jullie in petto?

We willen het Ensatec-verhaal verder uitwerken, inzetten op naamsbekendheid en awareness creëren bij de bedrijven. Onze focus blijft verlichting besparend werken. Maar daar stopt het niet voor onze klant. De rest van de energiewaaier (hvac, verwarming, verluchting, airco, perslucht, …) werken we samen uit met onze vaste partners. En om in Coronatermen te blijven, staan we heel erg achter het “shop lokaal verhaal”. We werken samen met leveranciers uit België en gaan aan de slag met lokale installateurs. In de voorbije vier maanden hebben we toch een 12 projecten onder onze vleugels. Die groei is prachtig en de vliegende start is inderdaad genomen, maar we blijven vooral met onze beide voeten op de grond. We putten kracht uit onze ervaring en gaan op onze manier verder.   

 

Dat gaat jullie zeker lukken. Merci, Hans, voor dit interview en we wensen jullie met Ensatec veel succes. Doe vooral zo verder!