Thor Park Regelluwe zone
14 mei 2020

IncubaThor maakt deel uit van eerste regelluwe zone voor energie in Vlaanderen

 

Het Vlaamse parlement heeft het wetenschaps- en technologiepark Thor Park in Genk unaniem erkend als een regelluwe zone voor energie. Thor Park huisvest naast ons kantoorgebouw IncubaThor, ook het opleidingscentrum T2-campus, een vergader- en congrescentrum in het mijnerfgoed Thor Central en de onderzoeksgebouwen van EnergyVille (een samenwerking tussen KULeuven, VITO, imec en UHasselt). Het is EnergyVille die als eerste ervoor zal zorgen dat energie kan worden uitgewisseld tussen de verschillende gebouwen op de site.

“Met deze erkenning – uniek in Vlaanderen – opereren de verschillende wetenschaps- en energie-instellingen op Thor Park voortaan in een regelluwe zone”, verkondigt Vlaams minister voor Energie Zuhal Demir. Het grote voordeel van een regelluwe zone is dat er gewerkt kan worden zonder de administratieve procedures voor leveranciersvergunningen. Met het wegvallen van deze administratieve barrières wordt het startschot gegeven van allerlei experimenten om ons energiesysteem klaar te stomen voor de toekomst. Stad Genk – aanvrager in het dossier – positioneert zich zo als centrum van innovatie en experiment. In Vlaanderen, maar ook ver daarbuiten.

Ook voor jonge ondernemers, start-ups en scale-up bedrijven bij IncubaThor zorgt de regulluwe zone op Thor Park voor nieuwe mogelijkheden en samenwerkingen. Van een ideale proeftuin- en groeiomgeving gesproken!

 

Lees hieronder het volledige artikel:

 

Thor Park mag experimenteren zonder wettelijke regels te volgen

GENK - In Thor Park, het vroegere mijnterrein van Waterschei, mogen onderzoekers van EnergyVille volop experimenteren zonder de wettelijke regels te volgen. Het decreet van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) dat Thor Park erkent als “regelluwe zone” is woensdag unaniem goedgekeurd in het parlement.

Het plan om Thor Park, waar ook onderzoeksinstelling EnergyVille is gehuisvest, te erkennen als regelluwe zone is al in 2016 gelanceerd door Bart Tommelein (Open Vld), toen Vlaams minister van Energie. Zijn opvolger en partijgenoot Lydia Peeters werkte hier verder aan en minister Demir schreef er het decreet voor. “Ooit werd in Waterschei steenkool uit de grond gehaald als belangrijkste grondstof, vandaag de dag is dat kennis”, zegt Demir. “De verschillende wetenschaps- en energie-instellingen kunnen voortaan in een regelluwe zone opereren, wat nergens anders in Vlaanderen kan. Daarmee verankeren we ze stevig in Genk.”

In Genk zijn ze uiteraard tevreden. “Ik heb Demir (die in Genk in de oppositie zetelt, red) hier ook voor bedankt”, zegt burgemeester Wim Dries (CD&V). De stad heeft als eigenaar van het park de aanvraag ingediend, de invulling is voor onderzoeksinstelling EnergyVille. “We hadden gevraagd om die zone voor tien jaar regelluw te maken, we hebben vijf jaar gekregen, maar die periode is na evaluatie wel verlengbaar.”

Uniek in Europa

“Zo'n grote regelluwe zone is uniek in Europa en in september of oktober gaan we daar ook een feestje voor bouwen”, zegt Ronnie Belmans, CEO van EnergyVille. “In Nederland hebben ze ook een paar regelluwe zones, maar niet van deze omvang. De stad Genk is er al van in 2016 mee bezig, er zijn drie ministers voor nodig geweest, maar we zijn tevreden dat het is gelukt. Thor Park wordt een zandbak waar onderzoekers in kunnen spelen. We kunnen nu zaken uittesten in een reële omgeving zonder dat we daar de regels voor moeten volgen. Zo kunnen we bijvoorbeeld warmte en elektriciteit uitwisselen tussen gebouwen of twee gebouwen koppelen met gelijkstroom.” Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om zonne-energie opgewekt op het dak van de parkeergarage te gebruiken voor het oude mijngebouw.

“We moeten de normale regels niet volgen, maar we gaan er ook geen jungle van maken. We willen nieuwe technieken uitwerken, maar die moeten ook wel op andere industrieterreinen gebruikt kunnen worden.”

Is er in deze coronatijden nog wel aandacht voor groene energie? “Op Europees vlak meer dan anders”, zegt Belmans. “ Elk nadeel heb z'n voordeel, zei Johan Cruyff. De herstart van de economie zal groen moeten zijn. Subsidies moeten gekoppeld worden aan milieumaatregelen. De politiek kan bijvoorbeeld beslissen om alleen nog elektrische auto's fiscale voordelen geven.” Ook de crisis in de luchtvaartsector kan zorgen voor een kantelpunt. “In Oostenrijk willen politici groene voorwaarden verbinden aan de staatssteun voor Austrian Airlines (net als Brussels Airlines een dochtermaatschappij van Lufthansa, red). Dat kunnen onze politici hier toch ook? Het is het moment om te investeren, want wat heeft de economie in deze coronatijden doen draaien? Niet de snelwegen, die waren leeg. Wel energie én het digitale netwerk. We moeten nu investeren in digitale meters, het vergroenen van de gebouwen en in de uitrol van 5G.”

 

Bron: Persbericht Stad Genk 7/02/2020

Bron: Het Belang van Limburg, 14/05/2020, p.10 & 11

 

Wil je meer weten over EnergyVille? Kijk dan hier