IncubaThor krijgt er een nieuwe buur bij
12 maart 2020

IncubaThor krijgt er een nieuwe buur bij

 

Begin februari heeft de Vlaamse regering Thor Park nog erkend als eerste Vlaamse regelluwe zone. Nu – een maand later – kondigt Vlaams minister Hilde Crevits aan dat de langverwachte maakcampus op Thor Park één van de drie Limburgse innovatieprojecten is die Europese steun ontvangt. De Smartmanufacturing Campus is naast IncubaThor, Thor Central, EnergyVille en T2-campus de vijfde entiteit op Thor Park!

Ben jij als startup of scaleup in de energiesector of slimme maakeconomie benieuwd hoe we bij IncubaThor te werk gaan? Laat zeker van je horen! 

 

Lees hieronder het volledige artikel:

 

Europees geld voor maakcampus, Bioville en zelfrijdend vervoer

BRUSSEL - Limburg krijgt 7,3 miljoen euro Europese steun voor 3 innovatieprojecten, zo maakt Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) bekend. In Genk komt er de langverwachte maakcampus, Bioville in Diepenbeek mag uitbreiden en Terhills krijgt een proeftuin voor zelfrijdende voertuigen.

De 7,3 miljoen euro komt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), geld dat Vlaanderen zelf mag verdelen. Hilde Crevits, bevoegd voor innovatie, heeft beslist om het geld toe te kennen aan drie projecten. Het grootste deel van de pot – 5,2 miljoen euro - gaat naar een campus voor de maakeconomie in Genk. Die is begroot op een totaal van 13 miljoen euro. Aangezien Europa maximaal maar 40 procent mag subsidiëren, krijgt Genk dus alles wat er te krijgen valt. Bij die campus zijn ook onder meer de stad Genk, LRM, POM Limburg, KU Leuven, Flanders Make en SIRRIS betrokken. In SALK, het reconversieplan voor Limburg na de Ford-sluiting, was de nood voor zo’n campus voor de maakindustrie al aangekaart. In verhouding met andere provincies is die economie hier wel sterk vertegenwoordigd, maar tegelijkertijd ook minder performant. Het project voorziet een labo waar processen voor digitalisering en robotisering uitgewerkt en uitgetest worden. “De meeste incubatoren zijn bezig met dienstverlening, deze zal vooral productiegericht zijn en werken aan nieuwe producten”, legt Genkse burgemeester Wim Dries uit. “De campus komt op de Thor-site in Waterschei, naast het hoofdgebouw. In april duiden we de architect aan, intussen zoeken we ook al naar geïnteresseerde bedrijven.”

Bioville

Een ander belangrijk project is Bioville. De incubator voor bedrijven in de sector van de levenswetenschappen krijgt geld voor de bouw van een derde vleugel in Diepenbeek die trouwens al gestart is. Momenteel zijn er al zo’n 30 bedrijven aan de slag en ook de UHasselt heeft er onderzoekers aan het werk. Voor Bioville trekt Europa 1,3 miljoen euro uit.

Terhills

Ook voor het Maasland is er geld. Terhills, de vroegere mijnsite van Eisden, die omgevormd is tot een natuur- en vakantiepark, wordt ook een proeftuin voor zelfrijdend vervoer. Aangezien dit geen openbaar domein is, gelden de gebruikelijke verkeersregels niet en is de plek ook geschikt als testterrein. Het project – waaraan ook De Lijn, LRM en Flanders Make participeren - voorziet dus meer dan alleen maar een onbemande shuttle voor het vervoer van bezoekers en is begroot op 4 miljoen euro. Vanuit Europa komt er 789.000 euro, Vlaanderen past 837.000 euro bij. “Limburg kan zo een proeftuin worden voor slimme en autonome voertuigen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). “Ontwikkelingen en projecten als deze bieden een mooie kans op veiliger en vlotter verkeer.”

SALK

“In het totaal zal er voor SALK 1, 40 miljoen van de 43 miljoen euro aan voorziene steun uitgekeerd zijn vanuit Europa”, zegt Tom Vandeput (CD&V) die als gedeputeerde betrokken is bij de Europese projecten. “Deze zomer hebben we nog voor 3 miljoen projecten in toeristische sector ingediend. Het budget voor SALK 1 is daarmee op. In de volgende Europese subsidieronde voor de periode 2021-2027 zal Limburg ongeveer 147 miljoen krijgen voor economische transitie. “Daarvan zal ook een deel gaan naar projecten uit het SALK 2-plan.”

 

Bron: Het Belang van Limburg, 12/03/2020, p. 8