Hernieuwbare energie in je woning
16 juni 2021

Hernieuwbare energie in je woning: 5 key takeaways

 

Zonnepanelen, thuisbatterijen, elektrische wagens en slimme meters. Vier termen die nieuwsgierigheid oproepen bij de ene, ongerustheid bij de andere. Op Thor Park zijn we dag in dag uit bezig met deze hernieuwbare vormen van energie. Op 20 mei gaf T2-campus een interessante uiteenzetting over dit onderwerp tijdens de maandelijkse “TECHtalk”. Heb je hem gemist? We geven je graag onze vijf key takeaways mee. 

 

      Van nachtshift naar dagshift   

Elektriciteit wordt opgewekt in een elektriciteitscentrale en van daaruit verdeeld over industrie en gezinnen. Die continu opgewerkte stroom moet ook verbruikt worden. Een koud kunstje overdag, maar ’s nachts des te moeilijker. Daar brengt de nachtteller verandering in. De goedkopere nachttarieven motiveren tal van huishoudens om ’s nachts te verbruiken. Dat is de reden waarom we onze wasmachines en droogkasten volop ‘s nachts laten presteren. Mét succes.

Maar, tijden veranderen. Nieuwe vormen van energie treden steeds meer naar de voorgrond. Het grote verschil met traditionele energie is dat deze alternatieve vormen niet meer volgens een vast ritme geproduceerd wordt. Denk maar aan zonnepanelen. Die produceren enkel overdag. Dat extra wasje ‘s nachts lijkt ineens geen goed idee meer. Dat doen we best wanneer de zon het hardste schijnt. Om met deze hernieuwbare vormen van energie om te gaan, moet de nachtteller plaatsmaken voor een nieuw type meter: de slimme meter. 

 

      Geven en nemen   

Het elektriciteitsnet werkt volgens een simpele regel: geven en nemen. De energieproductie en -afname moeten in evenwicht zijn.  

Enkele handige tips:

 • Vervang oude elektronische toestellen. De kostprijs van een nieuw en energiezuinig toestel heb je snel terugverdiend door het lagere verbruik. Je oude toestellen recupereer je door ze gratis naar het containerpark te brengen.
 • Produceer en verbruik zelf. Elektriciteit opwekken en tegelijkertijd verbruiken, wordt ook wel directe zelfconsumptie genoemd. Dat is het voordeligste. Om je een idee te geven: elektriciteit van het net nemen kost je gemiddeld 0,27 EUR/kWh. Zelf elektriciteit produceren en op het net plaatsen levert je 0,045 EUR/kWh op.
 • Verspreid je stroomverbruik. Alle huisapparaten gelijk laten werken, zorgt voor een enorme piek in de stroom die je van het net neemt. Dit zogenaamd “piekverbruik” wordt extra aangerekend. Veel toestellen hebben een timer. Stel deze zo in dat ze gespreid over de dag in werking treden.
 • Sla je geproduceerde stroom tijdelijk op voor later gebruik. Dit noemt ook wel indirecte zelfconsumptie. Hiervoor heb je een batterijopslagsysteem nodig.  

 

Bron: EnergyVille 

 

      Oost-West, zonnepanelen (ook) best   

Het meest bekende huis-tuin-en-keukenvoorbeeld van duurzame, hernieuwbare energie zijn zonnepanelen. We sommen graag enkele nieuwe evoluties waarvan je op de hoogte moet zijn om het maximale uit je panelen te kunnen halen:

 • Zonnepanelen (ook) oost-west richten. Zonnepanelen worden standaard zuidwaarts gericht, waardoor ze vooral ‘s middags veel stroom opwekken. Ze pieken dus op momenten dat we zelden thuis zijn. Door zonnepanelen oost-west te richten, krijg je een meer verspreide opwekking doorheen de dag.
 • Building integrated photo-voltaic. Zonnepanelen worden steeds vaker verwerkt in ramen, muren, dakpanelen, …. Wil je nog een carport plaatsen, leg dan een zonnepanelenconstructie i.p.v. eerst een dak te leggen en daarna zonnepanelen te plaatsen. Zo bespaar je de dubbele kosten én je produceert bovendien extra energie (voor je elektrische wagen).
 • Bifaciale zonnepanelen. Zonnepanelen die langs twee kanten licht opvangen, waardoor ze meer stroom produceren. Hoewel het proces nog geoptimaliseerd wordt in het labo, zijn er al exemplaren verkrijgbaar op de markt. 

 

 

Bron: EnergyVille

 

      Opgeladen   

Ook al spreid je je energieverbruik zo goed mogelijk, de behoefte om energie op te sparen blijft bestaan. Voor opslag op korte termijn is de thuisbatterij het meest voorkomende voorbeeld. Voor zo’n batterij betaal je momenteel 500 à 1000 EUR/kWh, maar de aankoopprijs blijft steeds dalen. Als je kiest voor een eigen batterij, houd je best de volgende vuistregel in gedachte: 1 à 2 kWh batterijcapaciteit per jaarlijks verbruik van 1000 kWh. Een gemiddeld gezin zonder elektrische wagen verbruikt zo’n 4000 á 6500 kWh per jaar. 

Sommige opslagvormen klinken als toekomstmuziek, maar zijn niet meer zo heel ver weg:

 • Een boiler als buffer voor energie. Het kan interessant zijn om je zonnepanelenproductie om te zetten in warmte in je boiler. Zo kan je water overdag opwarmen en ‘s avonds gebruiken.
 • Een elektrische wagen inzetten als batterij. Misschien een duurdere toepassing dan de gewone thuisbatterij, maar je er wél mee op pad.  

 

Bron: UCLL

 

      Meten is weten   

Wil je onaangename verrassingen op je energiefactuur vermijden of wil je bewuster met energie omgaan, dan meet je best je energieverbruik. Er zijn steeds meer en meer tools op de markt om zelf mee aan de slag te gaan: 

 • Als je een digitale meter hebt, kan je via www.mijnfluvius.be je energieverbruik raadplegen. Activeer zeker de kwartiermetingen.
 • Als je meer uit je digitale meter wil halen of je wil een eigen Home Energy Management Systeem, kan je terecht op www.maakjemeterslim.be. Een gratis optie is www.energieid.be.
 • Als je zonnepanelen hebt, kan je via het digitale platform opvolgen hoeveel energie je opwekt, wanneer ze optimaal werken, …  

 

Ben je getriggerd door onze vijf key takeaways? Herbekijk de volledige TECHtalk van 20 mei hier.

 • Johan Driesen (Professor KU Leuven/EnergyVille) – Breder kader hernieuwbare energie met specifieke aandacht voor zonnepanelen 
 • Peter Van Hout (Research Project Engineer Energy UCLL) – Visie op het gebruik van thuisbatterijen en de inzet van de elektrische wagen als batterij  
 • Tom Nijsen (Energieke Inspirator KermtStroomt) – Het energiebeheersysteem in de praktijk: slim omgaan met energie in je woning

 

 

   Werk jij rond (hernieuwbare) energie en wil jij meer weten over de mogelijkheden van jouw start-up of bedrijf op Thor Park?   

   CONTACTEER ONS!