De ontwikkeling van Thor Park is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt met de realisatie van IncubaThor, EnergyVille I en II en met de bouw van de T2-campus. Als alles volgens de verwachtingen verloopt dan zullen op termijn in het park zevenduizend mensen tewerkgesteld worden. “Thor Central, het oude hoofdgebouw dat momenteel volledig gerenoveerd en heringericht wordt, zal het kloppend hart van het park zijn”, zegt eerste schepen Angelo Bruno (Pro Genk). “We willen mensen die op verschillende plekken in het park tewerkgesteld zijn, samen brengen. Voor conferenties, vergaderingen en andere bijeenkomsten. Ontzettend belangrijk, omdat ze kunnen leiden tot nieuwe ideeën en nieuwe projecten. Dit initiatief kan je zeker vergelijken met de Corda Campus in Hasselt.”

De cvba Limburghal is verantwoordelijk voor het toekennen van de concessie. Die heeft daarvoor een overeenkomst afgesloten met Thor Catering, een vennootschap in oprichting.

Wereldkeuken 

“Als op termijn van die zevenduizend mensen vijf procent komt eten, hebben we dagelijks zo’n 350 gasten”, zegt Filip Vanheusden, een van de vennoten en voorzitter van Horeca Vlaanderen. “Die hebben allemaal uiteenlopende ideeën en verwachtingen van de keuken. Daarom dat ons aanbod gevarieerd is. We voorzien een restaurant aan de rand van de Barbarazaal – het voormalige onthaal – met een prachtig uitzicht op de waterpartijen en de Stiemerbeekvallei. Op de kaart zullen gerechten uit de wereldkeuken staan. Idem voor de brasserie die aan de andere kant van de Barbarazaal en op dezelfde verdieping gaat komen. De nadruk zal vooral gelegd worden op mediterraanse specialiteiten.”

Mijnverleden

Volgens Wim Croonen, de tweede vennoot, worden zowel het restaurant als de brasserie thematisch ingericht. “In functie van de steenkoolexploitatie in het verleden”, zegt Croonen. “Het interieur zal daarnaar refereren, maar ook het dienblad kan bijvoorbeeld een kolenschep zijn. Voor de mensen die in het park werken en tijdens de lunch goed willen eten hebben we een keuken in buffetvorm. Daarnaast komt er een pop-upwinkel waar je de hele dag door terecht kan voor een snelle hap.”

“Het restaurant zal aanvankelijk ’s avonds en in het weekend open zijn, de brasserie ’s middags. Maar we kunnen ons aanpassen aan de ontwikkeling van het Thor Park en de behoeften van de mensen die er werken. Na de opstartfase zullen zowel restaurant als brasserie simultaan open zijn”, besluit Croonen. Het restaurant zal 120 zitplaatsen tellen, de brasserie 130. 

Volgens Kris Teppers, directeur van de Limburghal, is de vzw Mijnverleden die in de benedenverdieping van Thor Central een museum en cafetaria uitbaat, uitgenodigd om actief deel te nemen aan het horecaverhaal. Schepen Angelo Bruno wijst erop dat de vzw haar rol blijft spelen in Thor Central.

Opening

Thor Central zal officieel geopend worden op 15 september 2017, met een publiek toegankelijk openingsweekend op 16 en 17 september.

Vanaf 18 september zal Thor Central op volle toeren draaien, waarbij ze met haar 16 vergaderzalen, aula en schitterende zalen de ideale locatie vormt voor al je meetings en events.

Ook het kinderdagverblijf opent in september, zodat zowel personeel van Thor Park als de bewoners van Waterschei een kwaliteitsvolle kinderopvang (voor 28 baby’s en peuters van 0 tot 3 jaar) ter beschikking hebben op het park.