3 mei 2017

EnergyVille II in Thor Park klaar tegen einde van het jaar

"Eind dit jaar zal EnergyVille II in gebruik genomen worden, het tweede onderzoekscentrum naar alternatieve en hernieuwbare energie. Daar gaan honderd onderzoekers van UHasselt en imec werken rond batterijen en zonnecellen", legt CEO Ronnie Belmans uit van Campus EnergyVille nv.

In EnergyVille I zijn al 220 onderzoekers aan de slag rond alternatieve en hernieuwbare energie. Vlaams minister van werk Philippe Muyters (N-VA) en tweehonderd genodigden keken gisteren vanop het dak van EnergyVille I naar de werf van EnergyVille II. De realisatie van het gebouw, 5.000 vierkante meter groot, kost 22 miljoen euro. "Hier komen labo's waar dunnere en goedkopere zonnecellen worden geproduceerd", zegt Ludo Deferm, vice-president bij imec. "Kwestie van zonne-energie nog efficiënter te maken. Ook wordt gewerkt aan het uitzicht van de zonnecellen. Nu zijn ze nog zichtbaar op daken en tegen gevels. Het is de bedoeling ze onzichtbaar te maken in een gebouw of woning. Of dat ze bijdragen tot de verfraaiing van het pand." Onderzoekers van UHasselt gaan dan weer nieuwe batterijen ontwikkelen die meer energie kunnen opslaan voor thuisbatterijen of elektrische wagens.

EnergyVille II is het derde gebouw in het Thor Park, naast EnergyVille I en IncubaThor. EnergyVille I is al operationeel. De T2-Campus waar technologische opleidingen gegeven worden aan 1.300 studenten staat nog in de steigers. "Alles past in een plan om van Genk een smart city te maken", zegt burgemeester Wim Dries. "In het Thor Park kan nog 50 hectare ontwikkeld worden. Als het park volzet is, hopen we dat er 6.000 à 7.000 mensen werken."