Blog: Duurzaam ondernemen
24 maart 2021

Duurzaam ondernemen: 5 tips om energie te besparen én winnen

 

Ieder jaar, op de laatste zaterdag van maart, om 20u30, toont de wereldbol van bovenaf iets donkerder... Earth Hour werd in 2007 georganiseerd door WWF en partners als een symbolisch “lichtuitval”-evenement in Sydney en groeide tot op de dag van vandaag uit tot een wereldwijd fenomeen om bewustzijn te creëren voor de problemen waarmee onze planeet geconfronteerd wordt. Ook bij IncubaThor nemen we de tijd om stil te staan bij dit topic. Duurzaam ondernemen wordt steeds meer top of mind - of je nu pas start als ondernemer, net je eerste medewerker aanneemt of tientallen mensen in dienst hebt.  

Duurzaam ondernemen is een veelomvattend begrip. Juist omdat het zo’n breed concept is, heeft het ook een vrijblijvend karakter. Het komt erop neer dat je als ondernemer initiatieven wil nemen die de effecten van jouw bedrijfsactiviteiten op mens, milieu en bedrijfsvoering alleen maar ten goede komen. Als IncubaThor op Thor Park zoomen we graag in op dat wat ons dag in, dag uit bezighoudt: energie. En wie beter dan de aanwezige bedrijven en onderzoeksinstelling EnergyVille kunnen ons hierbij inspireren? We gingen bij enkele ervaringsdeskundigen te rade en verzamelden 5 tips om als onderneming duurzaam om te springen met energie.  

 

      Ken je verbruik   

Knowledge is power. Energie besparen begint vaak met energiemonitoring, waarbij je zoveel mogelijk data over je energieproductie en -verbruik verzamelt: hoeveel energie wordt er efficiënt verbruikt en wanneer, welke verbruikspieken vinden plaats, verbruiken je installaties meer energie dan nodig door een verkeerde afstelling of defecte onderdelen, enz.   

DoSafe, gevestigd bij IncubaThor, is een energie-expert op vlak van ECO-technologische projecten, waaronder het monitoren van energie in o.a. bedrijfsgebouwen. Via een gebruiksvriendelijke app wordt je energieverbruik inzichtelijk gemaakt. Op deze manier krijg je een duidelijk zicht op vraag en aanbod van verschillende energiestromen aanwezig in je onderneming. Met deze data kan je vervolgens aan de slag om energiestromen zo efficiënt mogelijk in te zetten en energiepieken zoveel mogelijk te beperken. Niet alleen goed voor de planeet... Een weloverwogen energiegebruik helpt ook jouw energiefactuur onder controle te houden! 

 

      Slimme energietoepassingen   

Ook bij EnergyVille op Thor Park, waar de onderzoeksinstellingen KU Leuven, VITO, imec en UHasselt verenigd worden en onderzoek verricht wordt naar duurzame energie en intelligente energiesystemen, is het motto “meten is weten”. In hun onderzoeksgebouw EnergyVille 1, dat een BREEAM-outstanding certificaat mocht ontvangen voor zijn duurzaamheid, worden verbruiken van nabij opgevolgd en ingezet voor slimme energietoepassingen. Een mooi voorbeeld zijn de laadpalen die slim aangestuurd worden in de parkeergarages. “Een aantal EnergyVille-medewerkers rijden met elektrische wagens. Als je weet dat er gemiddeld zo’n zes laadsessies plaatsvinden per dag en de start en het einde van de meeste laadsessies samenvallen met respectievelijk het begin en het einde van de werkdag, kan je je wel voorstellen dat er een duidelijke piek in elektrisch verbruik waar te nemen is”, legt Birgit Vandevelde, Onderzoeker Duurzame Bebouwde Omgeving bij EnergyVille/VITO uit. “We spreken hier van “slim laden”.  Om de periode waarin de wagens geconnecteerd zijn - maar niet meer laden – flexibel in te zetten, worden de laadsessies sinds kort door actieve en geautomatiseerde sturing verspreid over de dag. Hierdoor pieken we niet in de ochtend, maar vertrekken onze werknemers nog steeds met een volle batterij huiswaarts”.  

 

      Creëer een duurzame werkomgeving   

Het voorbeeld van EnergyVille maakt duidelijk dat je door slimme energietoepassingen te implementeren een duurzame werkomgeving creëert. Klinkt uiteraard interessant, maar als ondernemer zullen er ongetwijfeld ook enkele bedenkingen de kop opsteken: dit is niet de specialiteit van mijn onderneming, als ondernemer heb ik zoveel andere prioriteiten, enz. Weet dat er specialisten bestaan die jou van deze energieprojecten ontzorgen. Delegeren, of hoe noemt een goede ondernemer dat?!  

Dat is waar start-up Ensatec het licht biedt! Letterlijk zelfs, want met hun jarenlange ervaring in de verlichtingssector, hebben ze van duurzame verlichtingsprojecten hun specialiteit gemaakt. Je staat er misschien niet bij stil, maar een “relighting” binnen jouw onderneming kan heel wat verduurzaming op de werkvloer teweegbrengen. Hans & Davy, zaakvoerders bij Ensatec getuigen: “Om je een idee te geven... Door oude TL-verlichting of kwikdamplampen te vervangen door LED-lampen kan je tot 85% besparen op je energiefactuur. Daarbovenop maken wij samen met jou de denkoefening over de automatisering van je verlichting in functie van de werkuren/shiften van je personeel en het optimaal inzetten van daglicht op de werkvloer. Om nog maar te zwijgen van het positieve effect van kwalitatieve verlichting op de gezondheid van je werknemers. Ook dat is duurzaam ondernemen!” 

 

      Sensibiliseer je werknemers   

Ensatec haalde het al kort aan: gezondheid en welzijn van werknemers. Energie besparen en een duurzame werkomgeving creëren, draait ook rond bewustwording in en rond je onderneming. Het afgelopen jaar zijn we met zijn allen massaal gaan thuiswerken. Beschouw dat als een stap in de goede richting, want door je medewerkers thuis te laten werken, bespaar je op reiskosten én reduceer je CO2-uitstoot. Als onderneming kan je er ook voor kiezen om satellietkantoren op te richten. Madolex Belgium opende bij IncubaThor een tweede vestiging. “We proberen door onze 2 kantoren, Genk voor Limburg en Geel voor Antwerpse Kempen en de bijbehorende teams, onze mensen in hun eigen regio in te zetten en hierdoor de dagdagelijkse reistijd te beperken.”, aldus Olav Bult, zaakvoerder bij Madolex.   

Het hoeft uiteraard niet zo ingrijpend te zijn. Ook kleine acties maken vaak al een groot verschil. Door je medewerkers hierbij te betrekken, maak je ook voor hen vaak het verschil.  Bij Brightest – die ook voor een kantoor bij IncubaThor kozen – begrijpen ze dat maar al te goed! David Vandingenen en Kevin Pieters, regiomanagers bij Brightest Oost, delen graag een aantal van hun duurzame acties:

  • 2020 sloten we af met de eerste BrightChallenge 31 ooit. Met zijn allen gingen we de uitdaging aan om 31 dagen lang, 31 minuten (of meer) te bewegen. Voor elke gelopen, gefietste of gewandelde kilometer doneerden we €0,50 aan Bednet. Een triple win zo blijkt; onze medewerkers kwamen in beweging, we hadden een positieve invloed op het milieu en steunden zieke kinderen.
  • Ook investeerden we in een elektrische step op ons kantoor. Zo kunnen we ons bij korte afstanden snel en gemakkelijk verplaatsen, zonder de wagen te moeten nemen. Heel handig om onze lunch te hamsteren tijdens de middag zo blijkt!
  • Verder werken we op kantoor quasi papierloos: zo gebruiken we DocuSign om officiële documenten digitaal te ondertekenen en wie heeft flipchartpapier nodig als je grote kantoorramen hebt... We gebruiken gewoon onze krijtstiften voor onze hersenspinsels en ideeën!
  • Onze sollicitatiewandelingen in de natuur zijn ondertussen standaard geworden, maar daarom niet minder waard om te vermelden.
  • Last but not least: Het wagenpark van Brightest (en heel de Gumption groep). Eind vorig jaar ruilden al onze medewerkers hun bedrijfswagen in voor een groener (en hybride) exemplaar. Bovendien zorgt CenEnergy voor en elektrische laadpaal bij elke medewerker thuis, what’s not to love? 

 

      Duurzaam ondernemen geeft energie   

Duurzaam ondernemen wordt vaak geassocieerd met een hoog prijskaartje, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Duurzaam ondernemen loont in veel gevallen. Door te investeren in groene energie en slim om te gaan met energie, bespaar je flink op je energierekening. Bovendien, wie investeert in energiebesparende maatregelen kan rekenen op financiële ondersteuning van de overheid.

En denk eraan: winst draait niet alleen om cijfers. Ook een positief imago door inspanningen op het vlak van duurzaamheid zijn een meerwaarde voor je onderneming. Zowel klanten, collega-ondernemers als (toekomstige) werknemers kiezen steeds bewuster. Ook overheden en investeerders werken graag samen met bedrijven met een duurzaam imago. Er bestaan diverse labels voor verschillende deelaspecten van duurzaam ondernemen. Een duurzaamheidslabel of de ondertekening van een duurzaamheidscharter kan ervoor zorgen dat je als onderneming een positief imago ontwikkelt bij je klanten en is een manier om je te onderscheiden van andere aanbieders.

 

   Meer weten?   

   CONTACTEER ONS!   

 

Of neem een kijkje op de volgende websites:

DoSafe: www.dosafe.be  

EnergyVille: www.energyville.be

Ensatec: www.ensatec.be

Madolex: www.madolex.be

Brightest: www.brightest.be     

Subisidies en investeringsaftrekken: www.energiesparen.be/subsidies

Labels en certificering: https://www.mvovlaanderen.be/thema/labels-en-certificering