AZTEQ Zonnespiegels
26 juli 2019

AZTEQ voltooit eerste installatie van zonnespiegels in Oostende

Het energiebedrijf AZTEQ, gevestigd in IncubaThor op Thor Park, heeft de eerste installatie van zonnespiegels in Oostende voltooid. Deze baanbrekende warmtetechnologie produceert geen stroom zoals zonnepanelen, maar groene warmte die gebruikt kan worden door grote bedrijven.

Bij dit soort installaties, waarmee AZTEQ in België een primeur te pakken heeft, wordt gewerkt met parabolische spiegels van elk 5m lang die in lijnen van 120 m worden opgesteld. Elke parabool heeft een brandpunt en door die brandpunten op één lijn op te vangen, kunnen temperaturen van 400 tot 650 graden worden bereikt. Die warmte kan op zijn beurt worden gebruikt bij industriële processen in bijvoorbeeld brouwerijen of chemische fabrieken. Deze bedrijven halen vandaag de dag hun warmte uit de verbranding van gas of olie. De zonnespiegelwarmte daarentegen is volledig groen.

“Op dit moment gaat het om relatief kleine projecten, waarbij we vooral de betrouwbaarheid van de technologie willen aantonen. Het ‘vergroenen’ van de industriële warmtebehoefte, voor de productie van bijvoorbeeld stroom op hoge druk en temperatuur, leidt niet enkele tot een wezenlijke vermindering van de CO2-uitstoot, maar helpt ook de energiefactuur voor onze bedrijven te verminderen en creëert duurzame arbeidsplaatsen”, aldus Koen Vermout, CEO van AZTEQ, en mede-oprichter Kari Ven.

De tweede installatie is in opbouw in de haven van Antwerpen. Een derde installatie wordt voorzien op het wetenschapspark Thor Park te Genk – dicht bij het onderzoekscentrum voor hernieuwbare energie EnergyVille en tevens de thuisbasis van IncubaThor.  

Bron: http://azteq.be/nl/