Innovatrix
10 June 2020

LRM lanceert digitale tool om start-ups te ondersteunen in hun groeiproces

Start-ups of scaleups binnen het Limburgse incubatorennetwerk worden ondersteund door een uitgebreid netwerk van partners, experten en coaches. Met de komst van de "Innovatrix" worden de groei, doelstellingen en processen van een start-up gedigitaliseerd. Coaching en advies worden vanaf nu naar een hoger niveau getild. De tool werd ontwikkeld door Imec en kreeg steun van POM Limburg. 

 

Lees hieronder het volledige artikel:

 

LRM lanceert digitale tool om start-ups te ondersteunen in hun groeiproces

HASSELT - LRM en het Limburgse incubatorennetwerk doen een beroep op de expertise van imec, het Leuvense onderzoeksinstituut, waarvan imec.istart volgens UBI Global eind 2019 opnieuw behoort tot de beste vijf acceleratoren wereldwijd die gelinkt zijn aan een universiteit. Met behulp van Innovatrix, een tool ontwikkeld werd door imec willen ze startende bedrijven nog meer ondersteuning bieden in hun groeiproces. Start-ups die langs deze weg begeleid worden, mogen ook rekenen op ondersteuning van inhoudelijke partners SD Worx, KBC, Start it @KBC, Van Havermaet en Gevers om hun groeiproces te versnellen. De ontwikkeling van de tool werd mede mogelijk gemaakt met de steun van POM Limburg.

Bedrijven die zich vestigen in een incubator verwachten ondersteuning en coaching. Innovatrix moet het bestaande aanbod aan coaching en advies verder professionaliseren. Aan de hand van de digitale tool worden groeibedrijven opgevolgd, doelstellingen bepaald en processen geëvalueerd. De testfase is achter de rug en de uitrol werd opgestart. Imec, de ontwikkelaar van Innovatrix, evalueert voortdurend en stuurt bij waar nodig.

Innovatrix: beoordeling, objectieven en advies

“Innovatrix start met een lijst van een 46-tal vragen die elk aspect van je bedrijfsvoering evalueren”, legt Marc Beenders, Corporate Community Manager van LRM, uit. “Hoe ziet je team eruit? Wie zijn je concurrenten? In welke mate is je product of dienst gevalideerd? Op basis van de resultaten bepaalt de ondernemer met een externe boardroom van experts de doelstellingen voor zijn bedrijf. Die raad van advies is voor elk bedrijf anders samengesteld en bestaat uit zes vaste partners: POM Limburg, SD Worx, KBC, Start it @KBC, Van Havermaet en Gevers, en ondernemers die relevant zijn voor de start- of scale-up.”

Een algemene beoordeling via de digitale tool is dus slechts de eerste stap in het hele proces. Naast de gekoppelde objectieven en een eenmalige raad van advies, krijgt elk bedrijf ook relevante workshops, events, cross-overs en samenwerkingen aanbevolen uit het uitgebreide startersaanbod in de regio. Voor deze matchmaking wordt samenwerkt met Limburg Startup. Ook de opvolging van aanwezigheden is geïntegreerd in de tool.

Tom Vandeput, voorzitter POM Limburg: “Start-ups zijn het peper en zout in de Limburgse economie. Innovatrix is het perfecte instrument om de slagkracht van die start-ups te versterken en om POM Limburg toe te laten deze jonge bedrijven te connecteren met de mature industrie.”

Incubatorennetwerk LRM

Het Limburgse start-uplandschap is de afgelopen jaren succesvol gegroeid. Ook in 2019 nam het aantal starters in onze provincie weer een sterke aangroei. De incubatoren in het Limburgse incubatorennetwerk, uitgebouwd door LRM in samenwerking met lokale partners, hebben elk een eigen thema en focus. In totaal zijn er 300 groeibedrijven gevestigd, goed voor zo’n 1150 medewerkers.

Maarten Geuns van start-up Groupeez maakt deel uit van die starterscommunity en ondervond de voordelen van Innovatrix: “Met behulp van Innovatrix doorloop je alle facetten van je bedrijf. De tool verplicht je om op een gestructureerde manier luidop na te denken over alle aspecten. Het assessment wordt ondersteund met face-to-face coachings om concrete KPI’s op te volgen. Door de korte opvolging ben ik erin geslaagd om mijn eerste klant sneller dan voorzien te overtuigen.”

Groupeez helpt bedrijven om geloofwaardig en met impact te communiceren door samen te werken met gepassioneerde verenigingen. (www.groupeez.eu)

Alle groeistadia

Innovatrix beschikt over assessments die zowel voor (pre-)starters als voor scale-ups nuttig zijn. De tool start met een nulmeting die voor elk bedrijf dezelfde is. Afhankelijk van het type businessmodel – innovatief of eerder klassiek – krijgt het bedrijf daarna een aangepaste vragenlijst. De tool is op dit moment enkel toegankelijk voor start-ups in de incubatoren, maar zal op termijn breder worden ingezet.

imec.istart, het begeleidingsprogramma voor start-ups en scale-ups, haalde in de benchmarkstudie van UBI Global in november 2019 opnieuw een ereplaats en staat in de top vijf van beste acceleratoren gelinkt aan een universiteit ter wereld. De studie vergelijkt jaarlijks bijna 1.600 incubatoren en acceleratoren.

 

Bron: LRM.be, 10/06/2020